Building In Lagoa das Furnas / Aires Mateus

1300153360-248

Architects: Aires Mateus
Location: Lagoa das Furnas, Portugal
Collaborators: Valentino Capelo de Sousa, Mariana Barbosa Mateus, Catarina Belo, Francisco Caseiro, João Caria Lopes
Client: SPRAçores
Project area: 1,130 sqm
Project year: 2008 – 2010

 1300153351-232 1300153333-197 1300153322-190 1300153316-183 1300153306-181 1300153266-160 1300153247-149 1300153227-140 1300153213-124 1300153210-113 1300153205-108 1300153191-101 1300153171-87 1300153165-76 1300153158-71 1300153144-62 1300153133-33 1300153122-16 1300153114-13 1300153097-235 m2w500hq85lt_original_kr3f_0b0a00002095118c img_10_1381669764_fe046ccb1819ee9f0e7758ea1134e698 img_9_1381669764_81229d9c3f454b3c21abf631b0ece528 img_8_1381669764_d77712dd8d70c7b5b5ba81e7760f7127 img_7_1381669764_f0d745ce9a32ebd93435870e16eb7c321300153417-plan-02-706x1000 1300153407-plan-01-706x1000 1300153389-elevations-706x1000 1300153379-elevations-detailed-706x1000 1300153370-centre-section-detailed-02-706x1000 1300153427-site-plan-706x1000

Resume

The project intends to evoke the architectural landscape of the Azores, drawing upon the form and material that embed the collective memory of this island and archipelago, that have become, with time, a second nature of this place. Therefore the buildings are archetypal volumes, simple and compact, clad with the local basaltic stone.

The Furnas Monitoring and Investigation Centre

This building asserts itself as the largest of the group to build around the lagoon. Being the most exceptional building, the Furnas Monitoring and Investigation Centre draws on an intermediate space between exterior and interior – the courtyard. This element results from a subtraction to the volume, cutting it from within the central zone (the vertex of the four roof fields) to the exterior limit of a facade thus enabling access to the interior.

 This internal courtyard also becomes the point where the main internal compartments are revealed. These spaces, truncated by the subtraction that defines the courtyard maintain all relations between interior/exterior. The building was therefore conceived as a sculpture, as a block of raw matter that is intentionally cut into to capture light and the lagoon itself.

Accommodation for researchers

The building for temporary accommodation is a compact volume of four fields compartmentalised into four units. The building is cut in each of the four facades by a wooden threshold that enables the penetration of light and access to each of the accommodation units. There is an established hierarchy of heights between the four spaces related to the solar orientation of each unit. The exterior wall of the building is structural where the necessary infrastructures and services run as oppose to the light interior timber walls.

 

本文链接地址:http://www.a-xun.com/714.html

Related Images

Leave a Comment