重庆,经开区园博园

重庆市经开区园博园 重庆市经开区园博园jpg (1) 重庆市经开区园博园jpg (2) 重庆市经开区园博园jpg (3)

在着手设计重庆园博园中这样一个企业展园之时,就面临着诸如工期、造价、场地因素、天气等条件的限制,因此,对我们而言最大的挑战在于如
何在较短施工期、较低预算的条件下,创造出一个具有独特空间体验与感知,同时又兼具深入思考的花园。

在场地中,用四面围合的白色墙体构筑了一个内向型空间结构,形成整个花园的一个外在界面,使花园跟园博园其他环境有着天然的界限,完成了
花园独立性的考虑。同时,用一个对角线将15m×15m的方形场地分为2个完全相同的地块,分别用一条独立的园路联系,形成一组空间相互渗透、
功能彼此独立的平行结构。一个地块称之为“此园”,代表了现实的生活世界;另一个地块称之为“彼园”,隐喻了我们内心的理想世界。此园的
梦幻外在,彼园的简洁内敛,共同诠释了一个花园的多面性。此园中,用一组组相互交织、相互穿插的金属线条切割出一个个高低错落的三棱锥,
形成场地丰富、自由、多变的形式要素,而镜面不锈钢的反射特性,使三棱锥体、地面、白墙、植物、天空相互多层次反射,整个空间变得丰富而
复杂、梦幻而迷离。彼园中,在散铺了青灰色碎石的场地中间,放置一个水盘,注满水,空间气质优雅简约,而平静的水面映射了花园周边的环境,
在含蓄平和中体验“一滴水中的世界”这样一种东方美学的气质。

During the designing phase of Chongqing Garden Expo Park, we faced limitations in construction time, cost, weather condition and so on. Our
biggest challenge is to accomplish a well-thought design product that is able to convey unique spatial experiences.

The external interface of the park is designed to be enclosed by inward-oriented walls from four sides, forming natural boundaries between the
park body and the outside environment. Such style offers considerable spatial concentration to the park. The inner part is constructed as two
identically parallel divisions, divided by the diagonal within a 15m*15m square field, and connected by a separate walkway. The two divisions
are closely intertwined, while each are designed for specific purposes. One division is named as “Ci Yuan”, representing the reality of the world;
while the other is titled as “Bi Yuan”, indicating the ideality of our heart. The multi-facet characteristic of the park is well demonstrated with the
dreamlike appearance of Ci Yuan and the simplicity of Bi Yuan. In Ci Yuan, triangular pyramid frames were formed by scatters of intertwined
metal lines, while the triangular pyramid frames, the ground, white walls, plants, and the sky are inter-reflected at various layers through the
stainless steel mirrors installed within the park, forming a rich, spacious, free and changing construction style. In Bi Yuan, a featured dish filled
with water is installed in a walkway paved with grey rubbles. The surrounding area is reflected at the peaceful water face, conveying spatial
grace and elegance, while demonstrating the oriental aesthetic of “the world enclosed within the water drop”.

业 主:重庆正红园林景观设计工程有限公司
项目位置:重庆市经开区园博园
项目面积:500㎡
设计时间:2011年6—8月
建造工期:2011年8—10月
设 计 师:原筑景观
设计团队:宋本明,黄健,李宏丽,徐波,何俊伟
摄 影:宋本明,陈灿菊

本文链接地址:http://www.a-xun.com/904.html

Related Images

Leave a Comment