香港理工大学赛马会创新楼|Jockey Club Innovation Tower|Zaha Hadid Architects

 

赛马会创新楼是香港理工大学设计学院及赛马会社会创新设计院的总部。该大楼高十五层,面积15,000平方米,可容纳超过1800位学生和教职员。大楼以设计教学及创新用途为主,设施包括:设计室、研究室和工作间、展览廊、多功能教室、阶梯教室以及公共休闲区等。香港理工大学外观统一却各有特点的教学楼中分布着各大院系,50年以来,理大一直致力于打造城市化校园。赛马会创新楼的建立创造了新的城市空间,丰富了校园生活的多样性,展现了面向未来的无限活力。

a-xun_2014-05-15_01-17-10

赛马会创新楼坐落于理大校园东北角一片狭窄而不规则的地块上,南端紧邻足球场,北端是九龙走廊高速公路立交桥。大楼延伸至校园中心,积极促进各院系之间开展多学科项目,加强与社区、政府、工业、民间组织和学术界的交流。赛马会创新楼的设计将塔/台的典型特征融合为更流畅的组合线条。不规则的内外庭院提供一个会面和交流的场所,同时也是大型展示区、工作室、阶梯教室和休闲设施之外的补充性设计。由于设计学院融合各个学科的特点,赛马会创新楼更好地营造了一个多学科环境和集体研究的氛围,不同的思想和创新在这里碰撞出新的火花。学生、教职工和参观者乘着15层楼梯可看到设计室、工作间、研究室、展览廊和活动区。室内的玻璃和开放的空隙提高了透明度和连通性,而循环路线和公共区域方便了学生群体与大师们的交流互动。

a-xun_2014-05-15_01-17-131

 

Jockey Club Innovation Tower
Hong Kong Polytechnic University

The Jockey Club Innovation Tower (JCIT) is home to the Hong Kong Polytechnic University (PolyU) School of Design, and the Jockey Club Design Institute  for Social Innovation.

The 15-storey, 15,000 sq. m. tower accommodates  more than 1,800 students and staff, with facilities for design education and innovation that include: design studios,  labs  and workshops,  exhibition  areas, multi-functional classrooms, lecture theatre and communal  lounge.

The Hong Kong Polytechnic University campus has developed its urban fabric over the last 50 years with the university’s  many faculties housed in visually coherent, yet very different  buildings. The JCIT creates a new urban space that enriches the diversity of university life and expresses the dynamism of an institution looking to the future.

a-xun_2014-05-15_01-17-14

 

Located on a narrow, irregular site at the northeastern tip of the university campus (bordered by the university’s  football ground to the south, and the Chatham Road/Kowloon Corridor motorway interchange to the north), the JCIT is connected to the heart of the campus; encouraging the university’s  various faculties and schools to develop multidisciplinary initiatives and engagement with the community, government,  industry, NGO’s and academia.

The JCIT design dissolves the typical typology  of the tower/podium into a more fluid composition. Interior and exterior courtyards create informal spaces to meet and interact, complementing the large exhibition  forums, studios, theatre and recreational facilities. The tower’s design promotes a multidisciplinary environment  by connecting  the variety of programs within  the School of Design; establishing a collective research culture where many contributions and innovations can feed off each other.

Students, staff and visitors move through 15 levels of studios, workshops,  labs, exhibition  and event areas within  the school. Interior glazing and voids bring  transparency and connectivity, while circulation routes and communal  spaces have been arranged to encourage interaction between the many learning clusters and design disciplines.

With its contribution of HK$249 million towards the construction of
JCIT, The Hong Kong Jockey Club Charities Trust also funds the Jockey Club Design Institute for Social Innovation.

a-xun_2014-05-15_01-17-141

a-xun_2014-05-15_01-17-101

a-xun_2014-05-15_01-17-13

a-xun_2014-05-15_01-17-18

a-xun_2014-05-15_01-17-22

a-xun_2014-05-15_01-17-27

a-xun_2014-05-15_01-17-26

a-xun_2014-05-15_01-17-28

a-xun_2014-05-15_01-17-30

a-xun_2014-05-15_01-17-321

a-xun_2014-05-15_01-17-32

a-xun_2014-05-15_01-17-35

doublespace architectural photography toronto montreal ottawa

doublespace architectural photography toronto montreal ottawa

doublespace architectural photography toronto montreal ottawa

a-xun_2014-05-15_01-17-50

doublespace architectural photography toronto montreal ottawa

doublespace architectural photography toronto montreal ottawa

a-xun_2014-05-15_01-17-52

doublespace architectural photography toronto montreal ottawa

a-xun_2014-05-15_01-17-57

a-xun_2014-05-15_01-18-05

SITE PLAN 130830

Layout1

Layout1

 1388_SEC_AA n-R1

1388_SEC_BB n-R1

1388_SEC_CC n-R1

1388_SEC_DD n-R1

1388_SEC_EE n-R1

1388_SEC_FF n-R1

a-xun_2014-05-15_01-18-23

AG02002_South elevation-A1-R1

AG02003_West elevation-A-R1

a-xun_2014-05-15_01-18-37

a-xun_2014-05-15_01-18-37

a-xun_2014-05-15_01-18-371

a-xun_2014-05-15_01-18-34

 

Here is more information form the architects:
来自扎哈哈迪德事务所的更多信息:

Engineering by Ove Arup & Partners, Hong Kong Ltd.

Three dimensional  drafting  and Building  Information Modelling  (BIM) was  used  resolve  the  evolving  geometry  of  Jockey  Club  Innovation Tower. Arup  performed  the  role  of  structural  and  building  services engineer to help realise the design by Zaha Hadid Architects.  BIM was integral to the design and construction of this three dimensionally irregular-shaped  building;  enabling  clash-analysis  with  building elements and services, providing  an efficient  mode of communication between the architectural, structural, building services and facade engineers.

“The façade is one of the key elements of this building.  Weekly design workshops  were  often  focused  on  the  verification  of  design information provided  by  the  architect  against  BIM  information built from  the onsite surveying  of the structural  elements, building  services and façade structures,” an Arup spokesperson said. “BIM frequently highlighted design issues which  would  have been impossible for either the  consultants   or  contractor  to  detect  using  traditional   graphical projection  drawings.  With the assistance of BIM, thecoordination  was more efficient  and avoided a lot of abortive 
site works.”

Arup also used design software in Etabs to carry out the structural analysis. With the coordinates from the Etabs model, the engineers produced  an outline  of  the  structure  to  communicate with  the  Zaha Hadid Architects’ 3-Dimensional computer model.

The structural  engineering Innovation Tower included the tower overhanging  the footpath  on and the raked elevation north of the site, with  foundations   not  permitted   within   the  path.  In  response,  Arup designed the superstructure  to use three main cores and beam-column frames for lateral load and eccentric  tower  loads. Raking columns  are used  in  some  areas to  handle  loads  from  tilting.   Discrete  transfer beams  have been used  on  the  third  floor  to  free  up  the  lower  two levels as much as possible.

The foundation  of the tower used 54 large diameter bored piles, which minimised   construction vibration  and  ground  settlement   that  could affect adjacent buildings,  and added capacity to resist very large loads arising  from  the tilting  disposition  of the tower.  During  construction, Arup established alarm monitoring levels during  basement  excavation in case of nearby settlement.

With  a unique building  geometry,  Arup maintained  Zaha Hadid Architects’  design  intent  for  the  curved  3D  façade  by  investigating several alternative cladding materials including  fibre reinforced  plastic, tensile   fabric   and  aluminium.   A  unique   three   dimensional   metal cladding  was  selected.  A  multiple  layer  of  panelling  allows  the  top layer  of  cladding  to  have  open  joints,  while  a  hidden  lower  layer provides functional  weatherproofing and drainage functions.

The key façade design challenge on the project  was the detailing  and interface  resolution  of  the  curved  3D  façade  cladding.  A  series  of catwalks  were  designed  behind  the  façade cladding  with  removable access panels to the interior to access glass that could not be reached by the building maintenance unit’s normal operation. The panels are located in spaces which  can be safely closed by facilities management staff while the building is open.

Arup implemented differential  pressure controller  valves for the chilled water  system  for  stable  hydraulic  performance  and  convenience  for future  alterative works.  The chilled water circuit  design allows the full and part load performance of chillers to be measured according to a process set out in a technical paper by Professor Francis Yik, from the university’s  Department  of Building Services Engineering.
 
Continued

The building  has also incorporated  energy efficient  features in building services installations,  including  evaporative  cooling  towers  for  water cooled  chillers,  energy  wheels  provided  to  the  primary  air  unit  to enable energy recovery between exhaust air and fresh air intake, and carbon dioxide sensors in general teaching facilities and offices to modulate the volume of fresh air supply.

Built-in   thermostats   sense  average  room   air  temperature   from   a sample  of  air  induced  into  the  unit.  An  energy  humidity   recovery ventilator  is also included instead of a heat wheel to allow sensible and latent  waste  heat to  be recovered.  A central  control  and monitoring system  manages  all lighting  and  mechanical  equipment  to  optimise energy saving.

Arup  used  BIM  to  integrate  the  building   services  design  with   the building’s  unique  internal  geometries  which  could  not be fully represented with conventional  2-dimensional drawings.

Client

The Hong Kong Polytechnic University (Campus Development Office) Location11 Yuk Choi Road, Block V,The Hong Kong Polytechnic University, Hung Hom, Kowloon, Hong Kong

Description

The ‘Jockey Club Innovation Tower’ is a new building dedicated to the Hong Kong Polytechnic’s School of Design and its expansion. The faculty includes a broad range of design disciplines; with Industrial & Products Design, Visual Communication, Advertising, Digital Design and Environmental Design.
The building will provide over 15,000 square meters of net usable floor area to accommodate over 1,800 students and staff.

Funding

With the acknowledgement of a HKD $249 million donation from The Hong Kong Jockey Club in July 2011, the building has been subsequently renamed as the ‘Jockey Club Innovation Tower’

Architects

Design Architect
Zaha Hadid Architects (ZHA)

ZHA Design Principal
Zaha Hadid, Patrik Schumacher

ZHA Project Director
Woody K.T. Yao

ZHA Project Leader
Simon K.M. Yu

ZHA Competition Team
Hinki Kwong, Melodie Leung, Long Jiang, Zhenjiang Guo, Yang Jingwen, Miron Mutyaba, Pavlos Xanthopoulus, Margarita Yordanova Valova

ZHA Project Team
Hinki Kwong, Jinqi Huang, Bianca Cheung, Charles Kwan, Juan Liu, Junkai Jian, Zhenjiang Guo, Uli Blum, Long Jiang, Yang Jingwen, Bessie Tam, Koren 
Sin, Xu Hui, Tian Zhong

Local Executive Architect
AGC Design Ltd. (Hong Kong), AD+RG (Competition Stage) Consultants

Structural & Geotechnical Engineering
Ove Arup & Partners, Hong Kong Ltd.

Building Services Engineering
Ove Arup & Partners, Hong Kong Ltd.

Façade Engineering
Ove Arup & Partners, Hong Kong Ltd.

Landscape
Team 73 Hong Kong Ltd.

Acoustic:
Westwood Hong & Associates Ltd.

Quantity Surveyor
Rider Levett Bucknall Ltd.

Construction

General Contractor
Shui On Construction Company Ltd., Hong Kong

Façade Contractor
YKK AP Facade Hong Kong LTD / Beijing Jangho Curtain Wall Co., Ltd.

Project Data

Site Area: 6600 m2
Construction Floor Area: 28,000 m2
Net Operable Floor Area: 15,000 m2
Floor Levels: 15 Levels + 1 Basement
Floor to Floor Height: 4m (Research + Office), 5m (Design Studio)
Height: 78 meters
Time Spend on Construction: 966 Days
Time Spend on Superstructure: 9 Months
Time Spend on Facade: 15 Months

Project Timeline

June 2007 
School of Design Development International
Architecture competition

Dec. 2007 
Announcement of the International
Architectural Competition: Zaha Hadid

Jan. 2008 
Commencement of Schematic Design

Oct. 2010 
Start of Construction

July 2011 
Start of Superstructure

May 2012 
Topping-out Ceremony

July 2013 
Completion of External Facade

Dongdaemun Design Park_Seoul Dongdaemun Design Park_Seoul
Project in figures

Façade System 
1 – Fair-faced Concrete (G/F – 3/F)
2 – Aluminum Cladding + Glass Panel (2/F – 5/F)
3 – Semi-unitized Curtain Wall + Feature (3/F – 13/F)
4 – Louvre Wall + Feature (13/F – 15/F)
5 – Roof Aluminum Cladding (14/F -15/F)
6 – Skylight
7 – Glass Reinforced Concrete (G/F – 2/F Ceiling)

Surface Area of Fair-faced Concrete : 3,850 m2
Façade Cladding Area (Aluminum): 6,730 m2
Façade Cladding Unit (Aluminum): 7,033 pc (excl. External Feature)
Façade Curtain Wall Area: 8,140 m2
Façade Curtain Wall Unit: 2,543 pc
Façade Louvre Wall Area: 1,657 m2
Total Length of External Feature :3,670 m
Total Unit of External Feature: 890 Pc
Glass Reinforced Concrete(GRC) Area: 670 m2
Glass Reinforced Gypsum (GRG) Area,Entrance Hall 1,025 m2 
Glass Reinforced Gypsum (GRG) Area,Atrium: 2,750 m2
Glass Reinforced Gypsum (GRG) Area,Lecture Theatre: 690 m2
Lecture Hall Seating Capacity: 300 seats

项目来源:   Zaha Hadid Architects

本文链接地址:http://www.a-xun.com/4812.html

Related Images

2 thoughts on “香港理工大学赛马会创新楼|Jockey Club Innovation Tower|Zaha Hadid Architects”

  1. tboac

    流畅的水平的线条削弱了建筑重量,营造建筑失重的感觉

Leave a Comment