利物浦大学行政信息楼|Liverpool University Information Building | Aedas

坐落在苏州工业园内的西安交通—利物浦大学环境优美,城市丰富的文化传统和快速的经济发展在这里和谐共存。Aedas设计的行政信息楼的灵感来
源于苏州城著名的太湖石。

Located in Suzhou Industrial Park, the Xi’an Jiaotong–Liverpool University occupies a beautiful environment where there is a harmonious 
coexistence of the city’s rich cultural traditions and its rapid economic development. Aedas’ design for its Administration Information Building
was inspired by the famous Taihu stone unearthed around the Suzhou city.

a-xun_2014-06-04_01-21-12

a-xun_2014-06-04_01-21-121

a-xun_2014-06-04_01-21-21

a-xun_2014-06-04_01-21-15

a-xun_2014-06-04_01-21-271

a-xun_2014-06-04_01-21-17

a-xun_2014-06-04_01-21-27

a-xun_2014-06-04_01-21-29

由于倍受中国文人的喜爱,因此太湖石又被称为“知识之石”,是石灰岩长时间遭受水浪侵蚀之后形成的,石头的周身布满孔洞。奇特瑰丽的外观让
太湖石极具装饰价值,从中国古代起就受到园林设计者的青睐。

石头多孔的特性被设计师转化为连接各功能空间的中空建筑结构,包括行政中心、学习信息中心、培训中心和学生活动中心。中空构造同时促进了
建筑和使用者及周围环境的交流,成为建筑与人、景互动的桥梁。不同高度的中空在建筑内部创造了一个三维的苏州园林,同时通过中空构造引进
自然光线和促进通风。

a-xun_2014-06-04_01-21-38

 

Taihu stones are sometimes referred as scholar’s stones, as they are much appreciated by Chinese scholars. They are a kind of limestone exposed to
long term wave erosion, resulting in pores and holes all over the stone. Peculiar and precipitous in appearance, the stones are of high ornamental 
value and have been a garden designers’ favourite since the ancient time.

The porous nature of the stones is transformed into a void structure with functional spaces linking up different programmes within the building, 
including an administration center, a learning and resources center, a training center and a student activities center. The voids also allow the building
to respond to the users and surrounding context and turn it into a vessel for interaction. The different heights of voids create a three-dimensional 
Suzhou garden within the building, and provide rooms for sustainable features such as the introduction of natural daylight and ventilation.

a-xun_2014-06-04_01-21-37

a-xun_2014-06-04_01-21-40

a-xun_2014-06-04_01-21-39

Xi’an Jiaotong–Liverpool University is a new international university jointly founded by Xi’an Jiaotong University China and the University of 
Liverpool UK as a joint venture. The Administration Information Building recently topped other category winners and won the Grand Prize at South
China Morning Post Chivas 18 Architecture and Design Awards 2014. It also received a Platinum award under Architecture, Building and Structure 
Design at A’ Design Awards 2013 – 2014 and was shortlisted in the World Architecture News Commercial Awards 2013.

Project: Xi’an Jiaotong–Liverpool University Administration Information Building
Location: Suzhou, China
Architect: Aedas
Client: Suzhou Industrial Park Education Investment Development Co. Ltd.
Completion year: 2013
Gross area: 59,893 square metres
Aedas turns the scholar’s stone into a university building

MORE: Aedas

本文链接地址:http://www.a-xun.com/5383.html

Related Images

Leave a Comment